Maszyna Vacuum, próżniowa maszyna pakująca.Obecnie technologia jest to jeden z najczęściej wykorzystywanych sposobów na szczelne zapakowanie żywności. Maszyny te wymagają obecności operatora do wymiany rolek z folią, napełniania tacek produktem oraz zebrania odpadów folii. Urządzenia Vacuum posiadają panel sterujący umożliwiający kontrolowanie pracy urządzenia oraz zmieniania parametrów względem produktu.
Taka opcja umożliwia pakowanie artykułów różnej masy, wielkości i kształtu. Folia dopasowuje się samoistnie do produktu podczas procesu odsysania powietrza. Dzięki zgrzewarkom zamontowanym w maszynach folie nie odkształcają się pozostając przyległymi do towaru.Korzystanie z próżniowych maszyn pakujących do artykułów spożywczych chroni produkty przed zmianami oksydacyjnymi oraz ogranicza rozwój mikroorganizmów.Zapakowana w ten sposób żywność nie jest podatna na wysychanie czy zanieczyszczenie, dzięki czemu zyskuje się na możliwości sprzedaż gotowego produktu w różnych częściach świata.