taśma z dozowaniem

Opakowanie produktu to element umożliwiający jego dystrybucję wśród pośredników i nabywców. Za sprawą maszyn pakujących przygotowywanie i napełnianie opakowań przebiega szybko i sprawnie. Decydującą rolę w tym procesie odgrywają dozowniki.

Podstawowe zadania dozowników

Pakowanie produktów sypkich od zawsze wiązało się z licznym wyzwaniami. Przygotowanie pakunku z zawartością wymaga odmierzenia odpowiedniej ilości produktu oraz jego zapakowanie bez strat spowodowanych niekontrolowanym rozsypaniem czy pyleniem. Zadanie to pozwalają wykonać dozowniki. Ich pracę charakteryzuje wysoki stopień precyzji i zautomatyzowania. Po zaprogramowaniu ustawień przez operatora odmierzają wymaganą objętość produktów i przesyłają do zapakowania. Cały proces przebiega efektywnie, chociaż można regulować jego prędkość. W trosce o komfort operatorów urządzenie pracuje w cichym trybie.

Zauważalnymi częściami w konstrukcji dozownika są zbiornik oraz transporter dostarczający produkt. Należy jednak pamiętać, że dozowniki nie stanowią integralnej części z pionową maszyną pakującą, trzeba je nabyć osobno. Jednak w ofercie producenta znajdziemy modele kompatybilne z maszyną pakującą pionową dzięki dopasowanej budowie leja wylotowego dozownika.

Dozownik przekazuje produkt do opakowania, którego zamykanie czy zgrzewanie doprowadza do finału pionowa maszyna pakująca. Co więcej, pracą dozownika kierujemy z poziomu panelu maszyny pakującej. Nowoczesne dozowniki wykonywane są ze stali nierdzewnej odpornej na działanie produktów chemicznych, ale też uszkodzenia mechaniczne. Elementy dozownika można bardzo łatwo zdemontować i wyczyścić, a zatem ich praca odpowiada normom bezpieczeństwa i higieny.

Rodzaje dozowników

Produkty sypkie występują w każdej dziedzinie przemysłu, np. spożywczej, budowlanej, chemicznej, przetwórczej itd. Warto pamiętać, że grupa produktów określanych jako sypkie, jest bardzo zróżnicowana. Zaliczamy tu artykuły o strukturze pylistej, np. mąka, cement, ale też ziarnistej czy granulowanej. Pojedyncze cząsteczki produktów sypkich mogą mieć jednolity kształt albo nieregularny. W kategorii tej znajdziemy surowce, półprodukty, ale też gotowe wyroby.

Dobór dozownika powinien odpowiadać właściwościom produktu sypkiego przygotowanego do pakowania. Wśród dozowników do pionowych maszyn pakujących możemy wyróżnić podstawowe rodzaje:

– Dozowniki objętościowe kubkowe – funkcję zbiornika dozującego pełnią teleskopowe kubki, których objętość podlega regulacji w zależności od pakowanej porcji. Kubki umieszczone są na płycie obrotowej przesuwającej je do pozycji opróżniania, aby skierować produkt do leja zsypowego zaopatrzonego w opakowanie. Ten model wykorzystuje się do pakowania produktów granulowanych i ziarnistych, np. kawa, ryż, kasze, nasiona w opakowaniach od 5 g do 5 kg.

– Dozowniki objętościowe ślimakowe – dozownik ma kształt stożkowego zbiornika, w jego wnętrzu znajdują się mieszadło oraz ślimak główny. Odpowiadają one za utrzymywanie jednolitej konsystencji produktu sypkiego oraz jego porcjowanie, gdyż ilość obrotów ślimaka określa pojemność przeznaczoną do pakowania. Stosuje się je do paczkowania produktów w formie proszku lub drobnego granulatu, np. mąka, kakao, kawa mielona, cukier, wapno, cement, proszek do prania w opakowaniach od 5 g do 5 kg.

– Dozowniki taśmowe – produkt do zbiornika dozującego trafia z przesuwającej się taśmy. Tę grupę dozowników stosuje się do pakowania krystalicznych i ziarnistych, np. ziemia, kompost, kora, trociny, piasek, żwir itd. Ten typ dozowników pozwala na przygotowanie opakowań nawet do 25 kg.

Zróżnicowany wybór dozowników uwzględnia właściwości rozmaitych produktów sypkich, a po połączeniu z pionową maszyną pakującą pozwala wykorzystać w pełni jej możliwości. W przypadku wątpliwości zachęcamy do konsultacji.