waga wielogłowicowa

Wagi wielogłowicowe to doskonałe uzupełnienie pionowych maszyn pakujących, poziomych maszyn pakujących czy rolowych maszyn pakujących (maszyn termo-formujących). Są to zaawansowane urządzenia wykorzystywane na liniach produkcyjnych służące do precyzyjnego i szybkiego ważenia produktów przeznaczonych do pakowania. W artykule prezentujemy krótką charakterystykę wag wielogłowicowych.

Do ważenia jakich produktów używa się wag wielogłowicowych?

Wagi wielogłowicowe zostały zaprojektowane i wprowadzone do użytku w latach 70 XX wieku. Obecnie te niezwykle precyzyjne,  szybkie i automatyczne urządzenia do odważania wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu, między innymi w przemyśle spożywczym i chemicznym. W przemyśle spożywczym wagi wielogłowicowe znalazły zastosowanie w pakowaniu mieszanek sałat, warzyw, owoców szeroko rozumianych, orzechów, mrożone owoce, warzywa, ryby, gotowe produkty, cukierki, chrupki, chipsów, popcorn, sól, przyprawy, herbatę, mięso i wiele innych. W innych gałęziach przemysłu wagi wielogłowicowe są stosowane do odważania węgla, karmy dla zwierząt drobnych elementów metalowych, tabletki do zmywarek, czy produktów farmaceutycznych,  Wagi wielogłowicowe nazywane są także wagami kombinowanymi ze względu na swój charakter. Wagi wielogłowicowe pozwalają na zaaplikowanie zaprogramowanej ilości produktu na maszynę pakującą.

Jak działają wagi wielogłowicowe?

Wagi wielogłowicowe  aplikują zaprogramowaną ilość (wagę) produktu  na maszynę pakującą. Działają z dużą szybkością, precyzją i dokładnością naważania zwiększając wydajność linii produkcyjnej. Wagi wielogłowicowe to doskonałe uzupełnienie zautomatyzowanych systemów pakujących. Są kompatybilne z pionowymi maszynami pakującymi, poziomymi maszynami pakującymi typu flowpack oraz rolowymi maszynami pakującymi (maszynami termo-formującymi).